Majalah Ilmu Kefarmasian
Article Title
Pembuatan Matriks dari Kompleks Polielektrolit Kitosan Pektin untuk Sediaan Tablet Mengapung
Abstract
Chitosan is a natural cationic polymer. That cationic property makes chitosan can form polyelectrolite complex (PEC) with anionic polymer. In this research, pectin was used as anionic polymer that interact ionically with chitosan. The aim of this research is to produce and characterize chitosan-pectin PEC that would be used as matrix in floating tablet. The solutions of chitosan and pectin 0,3% w/v were mixed in ratio 1:9, 3:7, 1:1, 7:3 and 9:1 with pH of the solution 4,5 and 5,0. The best condition to produce PEC was in pH 5,0 with ratio of chitosan and pectin = 3:7. The differences between chitosan-pectin PEC characteristic and its origin polymer were shown by functional group analysis, thermal analysis, swelling capacity and gel strength. The PEC was then used as matrix in floating tablet.
Bahasa Abstract
Kitosan merupakan polimer alam yang bersifat kationik. Sifat kationik tersebut membuat kitosan dapat berinteraksi dengan polimer anionik membentuk kompleks polielektrolit (KPE). Dalam penelitian ini, pektin digunakan sebagai polimer anionik yang berinteraksi secara ionik dengan kitosan. Tujuan dari penelitian ini adalah membuat dan mengkarakterisasi KPE kitosan-pektin yang akan digunakan sebagai matriks dalam sediaan tablet mengapung. Larutan kitosan dan pektin 0,3% b/v dicampur dengan perbandingan 1:9, 3:7, 1:1, 7:3 dan 9:1 pada pH 4,5 dan 5,0. Kondisi terbaik untuk menghasilkan KPE adalah pada pH 5,0 dengan perbandingan larutan kitosan dan pektin = 3:7. Perbedaan karakteristik KPE kitosan-pektin dengan polimer asalnya ditunjukkan dengan analisis gugus fungsi, analisis termal, daya mengembang dan kekuatan gel. Kata kunci : kitosan, kompleks polielektrolit, pektin, tablet mengapung.
Recommended Citation
Sagita, Erny; Anwar, Effionora; and Surini, Silvia
(2010)
"Pembuatan Matriks dari Kompleks Polielektrolit Kitosan Pektin untuk Sediaan Tablet Mengapung,"
Majalah Ilmu Kefarmasian: Vol. 7:
No.
3, Article 6.
DOI: 10.7454/psr.v7i3.3462
Available at:
https://scholarhub.ui.ac.id/mik/vol7/iss3/6