Abstract
Quantitative analysis of organic acid in acidifier product is needed to maintain product effectiveness in repressing microbial growth and lowering feed and gastrointestinal tract pH. The aim of this research is determining the level of formic and lactic acid in two acidifiers from the market. Analysis were performed using reversed phase High Performance Liquid Chromatography (HPLC) with LiChrospher® 100 RP-18 column (250 x 4.0 mm, 5μm, Merck), buffer potassium dihydrogenphosphate 50 mM-TEA 0,5% pH 4,00 as mobile phase and flow rate 0,6 mL/min. Wavelength used in the analysis was 214 nm. Validation methods provide results of recovery by 98.02%-101.97% for formic acid and 97.09%-102.78% for lactic acid, RSD <0.59% for formic acid and 1.28% for lactic acid, LOD 63.05 µg/mL for formic acid 4.55 µg/mL for lactic acid, LOQ 210.16 µg/mL for formic acid and LOD 15.18 µg/mL for lactic acid. The analysis method gives linearity in the range of 439.2 -1764.61 µg/mL for formic acid with correlation coefficient (r) 0.9992 while lactic acid linearity range was 47.88 µg/mL-193.44 g/mL with a correlation coefficient (r) 0.9994. Conformity product A to its label provides the results of 108.19%-109.82% formic acid and 156.88%-167.90% lactic acid whereas the result for product B were 101.65%-109.95% formic acid and 151.10%-172.82% lactic acid.
Bahasa Abstract
Analisis kuantitatif asam organik dalam produk acidifier diperlukan untuk menjaga efektivitas produk dalam menekan pertumbuhan mikroba dan menurunkan pH pakan serta saluran cerna. Pada penelitian ini dilakukan penetapan kadar asam organik dalam dua sediaan acidifier yang terdapat di pasaran. Analisis dilakukan menggunakan Kromatografi Cair Kinerja Tinggi (KCKT) fase terbalik dengan kolom LiChrospher® 100 RP-18 (5µm, Merck) dengan panjang kolom 250x4,0 mm dan fase gerak dapar kalium dihidrogenfosfat 50 mM-TEA 0,5% pH 4,00 pada laju alir 0,6 mL/menit. Panjang gelombang yang digunakan pada analisis adalah 214 nm.Validasi metode analisis memberikan hasil UPK asam format sebesar 98,02%-101,97% dan 97,09%-102,78% untuk asam laktat, KV <0,59% untuk asam format dan KV <1,28% untuk asam laktat, LOD sebesar 63,05 µg/mL untuk asam format dan LOD sebesar 4,55 µg/mL untuk asam laktat,LOQ sebesar 210,16 µg/mL untuk asam format dan LOD sebesar 15,18 µg/mL untuk asam laktat. Metode analisis linear pada rentang 439,2 µg/mL-1764,61 µg/mL untuk asam format dengan nilai koefisien korelasi (r) sebesar 0,9992 sedangkan rentang linearitas untuk asam adalah 47,88 µg/mL-193,44 µg/mL dengan nilai koefisien korelasi (r) sebesar 0,9994. Kesesuaian kadar terhadap label untuk produk A memberikan hasil sebesar 108,19%-109,82% asam format dan 156,88%-167,90% asam laktat sedangkan untuk produk B memberikan hasil sebesar 101,65%-109,95% asam format dan 151,10%-172,82% asam laktat.
Recommended Citation
Asih, Ninis Kurnia; Harmita, Harmita; and Maggadani, Baitha Palanggatan
(2017)
"Pengembangan Metode Analisis Agen Pengatur Keasaman Pakan Ternak Menggunakan Metode Kromatografi Cair Kinerja Tinggi,"
Pharmaceutical Sciences and Research: Vol. 4:
No.
3, Article 5.
DOI: 10.7454/psr.v4i3.3771
Available at:
https://scholarhub.ui.ac.id/psr/vol4/iss3/5