•  
  •  
 

Journal of Indonesian Tourism and Policy Studies

Abstract

Students of DIII Hospitality Harapan Bersama Polytechnic inTegal are equipped with a number of productive courses, one of which is the Pastry course, where this course learns from the preparation, manufacturing, serving to storage of bread and cake with standard recipe specifications and company practices. But the knowledge of some students is still very low in the material "Flour" so it is feared that it will affect the readiness in the implementation of pastry practices. The purpose of this study was to determine the level of student knowledge related to the understanding of flour, types of flour, flour function, how to store flour, and use of flour in the material "Flour" for the readiness of pastry practice. The research method use descriptive methods with descriptive statistical analysis. The population is the Hospitality Study Program DIII students, amounting to 35 people. The instrument used in this study is a multiple choice objective test. The results of this study indicate that the level of student knowledge regarding flour material related to understanding, type, function and method of storing flour is quite good criteria and the level of student knowledge regarding flour material related to the use of flour in making pastry products is in good criteria. Suggestions submitted by researchers for pastry lecturers in order to continue to improve students' knowledge competence in flour material by giving assignments in the form of papers on flour material that is still poorly understood.

Bahasa Abstract

Mahasiswa prodi DIII Perhotelan Politeknik Harapan Bersama Tegal dibekali beberapa mata kuliah produktif, salah satunya yaitu mata kuliah Pastry, dimana mata kuliah ini mempelajari dari proses persiapan, pembuatan, penyajian hingga penyimpanan roti dan cake dengan spesifikasi resep standar dan praktik perusahaan. Namun pengetahuan sebagian mahasiswa masih sangat rendah dalam materi “Flour” sehingga dikhawatirkan akan mempengaruhi kesiapan pada pelaksanaan praktik pastry. Tujuan penelitian ini untuk mengetahui tingkat pengetahuan mahasiswa mengenai materi flour terkait pengertian tepung terigu, jenis-jenis tepung terigu, fungsi tepung terigu, cara penyimpanan tepung terigu, dan penggunaan tepung terigu pada pembuatan produk pastry untuk kesiapan praktik pastry. Metode yang digunakan dalam penelitian ini metode deskriptif dengan analisis statistik deskriptif. Populasi dalam penelitian ini yaitu mahasiswa prodi DIII Perhotelan yang berjumlah 35 orang. Instrumen yang digunakan dalam penelitian ini yaitu tes objektif pilihan ganda. Hasil dari penelitian ini menunjukkan bahwa tingkat pengetahuan mahasiswa mengenai materi flour terkait pengertian, jenis, fungsi dan cara penyimpanan tepung terigu berada pada kriteria cukup baik dan tingkat pengetahuan mahasiswa mengenai materi flour terkait penggunaan tepung terigu pada pembuatan produk pastry berada pada kriteria baik. Saran yang disampaikan peneliti untuk dosen pastry agar terus meningkatkan kompetensi pengetahuan mahasiswa dalam materi flour dengan memberikan tugas berupa makalah tentang flour untuk materi yang masih kurang dipahami.

Share

COinS