•  
  •  
 

Abstract

Averrhoa bilimbi is fruit that has many benefits but the usage is not optimal. That is why the aim of the research is to get formulation of effervescent granule and tablet containing dry Averrhoa bilimbi extract with modified concentration of aspartame as sweetening agent for commercial healthy drink. Granules and tablets were produced with dry method granulation with 40% of relative humidity (RH) and 25ºC of temperature. The three of formulation were qualified as effervescent granules and tablets. Favorite tests showed that no significant differences of appearances, tastes for three of effervescent granules and tablets.

Bahasa Abstract

Averrhoa bilimbi merupakan buah yang memiliki banyak manfaat namun pemanfaatannya tidak optimal. Oleh karena itu, tujuan dari penelitian ini adalah untuk memperoleh formula granul dan tablet effervescent yang mengandung ekstrak kering Averrhoa bilimbi dengan modifikasi berbagai konsentrasi aspartam sebagai pemanis yang digunakan dalam minuman kesehatan. Granul dan tablet dibuat dengan metode granulasi kering dengan kelembaban relatif (RH) 40% dan suhu 25ºC. Ketiga formula memenuhi syarat sebagai granul dan tablet effervescent. Uji menunjukan tidak terdapat yang signifikan pada penampilan dan rasa dari ketiga granul dan tablet effervescent tersebut.

References

Ansel, H.C. (1989). Pengantar bentuk sediaan farmasi edisi IV. Terjemahan dari Introduction to pharmaceutical dosage form oleh Farida Ibrahim. Universitas Indonesia Press. Jakarta : 214 – 215

Banker, G.S. & Christopher, T.R. (1990). Modern pharmaceutics. Marcel Dekker. New York: 333-391.

Carr, R.L. (1965). Evaluating flow properties of solids. Chem. Eng. 72,163-168

Carstensen, J.T., & Chan, R.C. (1977). Flow rates and repose angles of wet processed granulation. Journal of Pharmaceutical Sciences, 66(9), 1235-1238.

Departemen Kesehatan RI. (1995) Farmakope Indonesia edisi IV. Jakarta : 48, 53, 999

Dewi, R. & Elya, B. (1997). Pengaruh perasan buah belimbing wuluh (Averrhoa bilimbi L.) terhadap kadar kolesterol dalam serum darah tikus putih. Yogyakarta : Simposium Bahan Obat Alami IX.

Frandy, K.P. (2004). Pembuatan serbuk lidah buaya (Aloe vera Linn.) dengan menggunakan pengisi maltodekstrin DC 1-5. Skripsi, Depok : Farmasi UI.

Juita, Y. (2008). Formulasi tablet effervescent tepung daging lidah buaya (Aloe chinensis Baker). Skripsi, Depok : Farmasi UI.

Lachman, L., Lieberman H.A. & Kanig J.L. (1986). The theory and practice of industrial pharmacy, 3rd edition. Lea & Febiger. Philadelphia : 643-718

Lee, R. (2000). Effervescent tablets. http://www.amerilabtech.com/Effervescent Tablets & Keyfacts.pdf, 10 Agustus 2010, pukul 15.40 WIB.

Lestari, B.S. & Natalia L. (2007). Optimasi natrium sitrat dan asam fumarat sebagai sumber asam dalam pembuatan effervescent ekstrak temulawak (Curcuma xanthorrhiza Roxb) secara granulasi basah. Majalah Farmasi Indonesia, 18(1), 21-28

Lieberman, H.A. & Lachman L. (1989). Pharmaceutical dosage forms tablets. Volume 1,2nd edition. Marcel Dekker. New York : 100, 165, 285-326

Mohre, R. (1980). Effervescent tablet in pharmaceutical dosage form tablet. Volume 1,3rd edition. Marcel Dekker. New York : 225 – 255

Nurtiyani, E., Malik, A.& Bakrie, I. (2007). Pengembangan produk, teknologi,pengolahan dan pemasaran minuman instant berbasisi tepung lidah buaya. Laporan Pengembangan Riset Andalan Perguruan Tinggi dan Industri (RAPID). Depok

Pulungan, H. (2004). Effervescent tanaman obat. Trubus Agrisarana, Surabaya: 1-5

Rahmah, S. (2006). Formulasi granul effervescent campuran ekstrak herba seledri (Avium graveolens) dan ekstrak daun tempuyung (Sounchus avensis L.). Skripsi, Depok : Farmasi UI.

Soesilo S. Dkk. (1983). Vademekum bahan obat alam. Departemen Kesehatan RI. Jakarta: 14-16

Triswandari, N. (2006). Pembuatan minuman belimbing wuluh (Averrhoa bilimbi)-jahe (Zingiber officinale) dan pengujian stabilitasnya selama penyimpanan. Skripsi, Bogor : Teknologi Pertanian IPB.

Wade. A. & Weller, P.J. (1994). Handbook of pharmaceutical excipients, 2nd edition. The Pharmaceutical Press. London : 355-360, 462-465.

Wirakartakusuma, M.A., D. Hermianianto & N. Andarwulan. (1989). Bahan pengajaran prinsip teknik pangan. Depdikbud. Direktorat Jendral Pendidikan Tinggi Antar Univeristas Pangan. IPB Press. Bogor : 98-117

Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.